Camille Herron (kuva: Sami Vaskola)

Analyysia 24h MM-kilpailusta

Viikonloppuna juostun 24h MM-kilpailun tulokset olivat historiallisen kovaa luokkaa, joten niitä on syytä analysoida tarkemmin.

Sekä naisten että miesten kilpailuissa voittajat ottivat paikkansa kärjen tuntumassa jo alkutunneilla. Camille Herron johti naisten kilpailua ensimmäisestä kierroksesta lähtien aina kilpailun loppuun saakka. Aleksandr Sorokin puolestaan juoksi aikaisemmista arvokilpailujuoksuistaan poiketen ensimmäiset tunnit kärjen vauhtia tarkkaillen ja otti paikkansa kilpailun kärjessä kahdeksan tunnin juoksemisen jälkeen.

Usein 24h arvokilpailuissa on nähty kamikazemaisia alkuvauhteja, viime vuosina etupäässä Aleksandr Sorokinilta. Tällä kertaa sellaisia ei nähty, vaikka moni epäilemättä lauantaina oli valmis tuomitsemaan Camille Herronin alkuvauhdin järjettömän kovaksi. Juoksihan nainen ensimmäisen 100 km aikaan 8.00.01, joka on kansainvälisen tason vauhtia satasella. Herronin 100 km ennätys on kuitenkin lähes tunnin parempi.

Aleksandr Sorokin käytti ensimmäiseen 100 km aikaa 7.54 ja 12h kohdalla hän oli vain muutaman minuutin Herronin edellä tuloksella 146,2 km.

Miesten kärkikolmikon vauhdinjako ja muutama kommentti:

Aleksand Sorokin: 146,2 + 132,7 = 278,972 km. Monen kamikaze-vauhtisen arvokisajuoksun jälkeen Sorokin osoitti oppineensa jotakin 24h juoksusta. Kovana 100 km juoksijana (100 km 6.50) hän kestää suhteellisen kovaa alkuvauhtia ja tällä kerralla Sorokin käytti hienosti tätä vahvuuttaan tehden lähes täydellisen suorituksen. Voitto ei ollut missään vaiheessa uhattuna ja ainoa, joka hetkellisesti pystyi uhkaamaan Sorokinin kärkipaikkaa ensimmäisten tuntien jälkeen oli Camille Herron, joka puolimatkan vaiheilla nousi muutaman minuutin päähän.

Tamas Bodis: 140,3 + 135,9 = 276,221 km. Vetää sanattomaksi. Neljä viikkoa Spartathlon-voittonsa jälkeen Bodis paransi omaa 24h ennästystään 92 km (!!!) ja rikkoi samalla Janos Bogarin 25 vuotta vanhan Unkarin ennätyksen noin 15 km marginaalilla. Vauhdinjako oli lähes oppikirjamainen ja kelpaisi esimerkiksi alan valmenusmateriaaleihin. Ellei eräs toinen juoksija olisi tehnyt jotain vielä häikäisevämpää.

Olivier Leblond: 137,3 + 138,1 = 275,485 km. Huikean tasainen vauhdinjako ja jälkimmäinen puolisko ensimmäistä kovemmalla vauhdilla, joten tässä on kaikkien aikojen 24h juoksu vauhdinjaon suhteen. 12h sijoitukselta 11. USA:lainen nousi MM-mitalistiksi ja USA:n kaikkien aikojen tilastokakkoseksi. Miesten kilpailun toiseksi suurin yllättäjä.

Miesten kilpailun Taistelijan Malja menee neljänneksi sijoittuneelle ranskalaiselle Erik Claverylle, joka juoksi lähes koko vuorokauden kilpailun kakkosena vain pudotakseen loppuhetkillä niukasti mitalisijojen ulkopuolelle. 18 km ennätystään parantanut Clavery sai kuitenkin niminsä Ranskan ennätyksen 272,217 km ja kyseenalaisen kunnian olla ultrajuoksuhistorian ensimmäinen juoksija, joka jää ilman MM-mitalia yli 270 km tuloksella.

Naisten kärkikolmikon puoliskot ja pari kommenttia:

Camille Herron: 146,2 + 123,9 = 270,116 km ME. Vauhti hidastui, mutta täysin kontrolloidusti ja suunnitellusti. Vahvana maratoonarina ja hieman yli 7h satasen juoksijana Herronille näyttää sopivan kova alkuvauhti ja nainen on vähitellen oppinut kontrolloimaan juoksuaan niin, että hidastuminen ei tule romahduksena.

Nele Alder-Baerens: 134,3 + 119,9 = 254,288 km. Vahva suoritus, joka saattoi joillekin olla yllätys, jopa naisen Baselissa juokseman 251 km tuloksen jälkeen. Alder-Baerens on mielenkiintoinen juoksija. Hän on kuuro ja hänen näkökykynsä on rajoittunut. Hän pystyy kuitenkin juoksemaan ilman opasjuoksijaa. 2000-luvun alussa Alder-Baerens voitti viisi mitalia paralympialaisista 800 m, 5000 m, 10000 m ja maratonilta. Hänellä on myös hopeamitali 50 km MM-kilpailusta ja 100 km hän on juossut aikaan 7.22.

Patrycja Bereznowska: 126,8 + 120,9 = 247,724 km. Tämän voinee laskea puolustusvoitoksi. ME-tavoitteella kisaan lähtenyt juoksija ei voi olla tyytyväinen 247 km tulokseen, mutta mitali MM-kisassa on pakko laskea onnistumiseksi. Nousi kolmannelle sijalle aivan kilpailun loppuvaiheissa.

Bereznowskan tulostaso on parin vuoden takaisesta pudonnut, mutta kokemuksellaan nainen pystyy maksimoimaan tuloksensa. MIssään vaiheessa kilpailua Bereznowska ei ollut sellaisessa vauhdissa, että olisi pystynyt haastamaan edes entistä ME-tulostaan 259,991 km, saati sitten nykykuntoista Herronia. Raa’assa nopeudessa Bereznowska ei pysty haastamaan edelleen sijoittuneita naisia, mutta kestävyyttä häneltä löytyy. Sen osoittaa 48h ME-tulos 401,000 km.

Naisten kilpailussa Taistelijan Malja ojennetaan tulosluettelon rivitä 12 löytyvälle Courtney Dauwalterille. Parin kuukauden takainen UTMB-voittaja ei varmastikaan ole tyytyväinen sen enempää sijoitukseensa kuin tulokseen 229,727 km. Kyseessä oli kuitenkin todellinen taistelujuoksu, pahojen vaikeuksien jälkeenkään Dauwalter ei luovuttanut tai keskeyttänyt, vaan taisteli koko vuorokauden ja sinetöi lopulta USA:n voiton joukkuekilpailussa.

Mitalistien km-kertymät neljän tunnin jaksoissa:

Sorokin: 50,8 km – 49,2 km – 46,2 km – 44,7 km – 43,2 km – 44,7 km
Bodis: 47,8 km – 46,2 km – 46,2 km – 46,2 km – 44,7 km – 45,0 km
Leblond: 44,8 km – 46,2 km – 46,2 km – 46,2 km – 44,7 km – 50,2 km.

Herron: 50,8 km – 49,2 km – 46,2 km – 40,2 km – 41,8 km – 41,9 km
Alder-Baerens: 44,8 km – 44,7 km – 44,7 km – 43,2 km – 40,3 km – 36,5 km
Bereznowska: 43,3 km – 43,2 km – 40,3 km – 40,3 km – 37,9 km – 41,9 km

Kertymät on otettu suoraan kilpailujärjestäjän väliaikalistauksista, joten ne eivät ole todellisia 4 h jaksoja.

Kilpailussa tehtiin yhteensä 14 yleisen sarjan kansallista ennätystä ja yksi ME. Ikäsarjaennätyksiä tehtiin kymmenittäin, niiden listaamiseen ei aikani riitä.